Pribor za gitare

Iako se može svirati sama po sebi, bez ikakvih dodataka, postoji i mnogo dodataka za gitaru, za dobijanje drugačijeg zvuka ili nošenje.

Kapodaster (engl. capo) je ploča od gume koja se kači na fretbord (neko od polja između pragova) na gitari. Time se efektivno skraćuje vrat gitare, i menja intonacija instrumenta. Da bi se podigla visina gitare za 1 polustepen, kapodaster se postavlja na 1. polje gitare, tik ispod 1. praga. Kapodaster omogućava sviranje u različitim tonalitetima bez transponovanja akorada.

Slajd (engl. slide) je sprava koja se načešće koristi u bluz i rok muzici, mada nalazi svoju primenu i u raznim vrstama ambijentalne i eksperimentalne muzike. Praktično, slajd je valjak napravljen od metala, plastike ili stakla koji prevlačimo preko žica. Efekat koji se dobija ovakvim sviranjem je kontinualan ton, koji neće biti prekinut praagovima, što bi se desilo da prevlačimo prst preko žica.

Metalni slajd za gitaru
Slajd napravljen od metala

Izvor: cultura.com

Trzalica (engl. pick, plectrum) je malo parče čvrstog materijala koje se obično drži između palca i kažiprsta i služi za okidanje žica. Primenjuje se u savremenim muzikama, dok se klasika svira prstima. Obično su od plastike, ali postoje varijante i od metala, drveta. Postoje razne veličine i oblici, a glavna karakteristika je debljina, koja se obeležava u mm. Tanka trzalica se koristi za pratnju, a deblja obično za soliranje.

 

Trzalice za gitaru
Razne vrste trzalica

Izvor: google.com

 

Kaiš (engl. strap) se koristi za nošenje gitare tokom uspravnog sviranja. Na gitari postoje 2 šrafa na koje se kači kaiš koji na sebi ima 2 rupe. Donji šraf se obično nalazi na samom dnu tela gitare, dok se gornji šraf nalazi ili na vrhu vrata, kod glave gittare, kod akustičnih gitara, ili na vrhu tela gitare.

 

Pojačala, efekti (engl. amplifiers, effects) su uređaji za pojačanje i obradu signala dobijenog od iz električne gitare. Električna gitara ima magnet, koji generiše električni signal kada muzičar okida žice. Električni signal se vodi kroz gitarski kabl do pojačala, koje taj signal pojačava. U tom lancu, pre pojačala, možemo imati i neke od efekata, kao što su distorzija, ekvalizer, reverb, eho… koje boje naš zvuk i daju mu karakter.

Leave a comment